Tlf. +47 55 13 16 18

Epost: shop@bergenhudpleieklinikk.no

Økologiske hudpleieprodukter

Hva er økologisk?

Det er ikke lett å være en grønn forbruker. Det er mange såkalte ”naturlige”, ”rene” og ”økologiske” hudpleieprodukter på markedet. Men problemet er at det kan være et utall av forskjellige kjemikalier i såkalte naturlige toalettartikler og mange av dem er syntetiske.

Hvis du vil være sikker på at du kjøper ”ekte” økologisk hudpleie, bør du gå etter de økologiske symbolene fra en av de anerkjente instansene.

Sertifisering, godkjenning og merking

Økologisk sertifisert betyr at produktet oppfyller kriterier for økologisk produksjon, og er produsert, forarbeidet og fremstilt etter strenge godkjennelsesprosedyrer. Det tar altså hensyn til hele prosessen fra idé til pakning.

Det finnes flere internasjonale uavhengige organer som sertifiserer og godkjenner økologisk kosmetikk. Dette for å sette en standard, og for å gjøre det enklere for forbrukerne å skille produktene i markedet. De ulike økologiske sertifiseringene og kravene de har for sertifisering varierer noe, men et økologisk sertifisert produkt tar hele utviklingsprosessen- fra idé til forpakning – med i betraktning.

De største sertifiseringene er franske Ecocert og Cosmebio, tyske BDIH, amerikanske USDA Organic og britiske Soil Association. EU har også kommet med en standard for økologisk kosmetikk, kalt Cosmos.

Ecocert
Ecocert er en fransk sertifiseringsordning for økologisk kosmetikk som krever at produktet skal inneholde minst 95 prosent naturlige ingredienser, 95 prosent av planteingrediensene skal være økologiske og minimum 10 prosent av de totale ingrediensene (vekt) skal være økologiske ingredienser. Noen svært aktive kosmetiske ingredienser (vann, salter, mineraler) kan ikke være sertifisert økologisk fordi de ikke fra landbruket. Sjampo og noen kremer, hovedsakelig bestående av vann, inneholder mellom 10% og 40% økologiske ingredienser. En eterisk olje, som inneholder ikke vann, kan vise opptil 100% økologiske ingredienser. Ecocert-sertifiserte produkter er ikke testet på dyr og er uten animalske ingredienser (bortsett fra naturlig produsert av dem: melk, honning osv) De inneholder ikke genmanipulerte råvarer, parabener, phenoxyethanol, nanopartikler, silikon, PEG, syntetisk farge- eller parfymestoffer. Ecocert er en av de mest anerkjente merkingene for økologiske produkter, og finnes på flere produkter i Norge.

BDIH
BDIH- merket viser at produktet inneholder naturlige og økologiske råvarer som planteoljer, fett og voks, urteekstrakter, eteriske oljer og aromatiske stoffer som er økologisk dyrket, og fra kontrollert biologisk dyrking. Krever at sluttproduktet og råvarer ikke skal være testet på dyr.

USDA
USDA-sertifiserte produkter har gjennomgått nøye tester av statlige inspektører i USA, og inneholder minimum 95 prosent økologiske ingredienser. De tillater 5 prosent av syntetiske ingredienser eller ingredienser som ikke fås i økologisk form (f.eks. salt, vann og mineraler).

Soil Association
Produkter merket med Soil Association og «organic» inneholder mellom 70- 95 prosent økologiske ingredienser. De resterende ingrediensene som er tillatt i produktet kan ikke inneholde genmodifiserte organismer (GMO), og kan bare brukes hvis den økologiske versjonen av ingrediensen ennå ikke er tilgjengelig, eller de er fra en begrenset liste av syntetiske kjemikalier som har ingen negativ innvirkning på menneskers helse, og minimal miljøpåvirkning.

ICEA Ifølge italienske ICEA får man øko-vennlig sertifisering kun hvis produktets ingredienser ikke står på ICEAs “svarte-liste”.

Norske Ø-merket
Noen få økologiske kosmetikkprodukter har det norske Ø-merket. I dag er dette merket mest vanlig å finne på mat, men det kan bli å finne på flere kosmetikk produkter i fremtiden.

Cosmos (Kosmetisk Organic Standard) er en privat europeisk standard som ble utviklet av fem grunnleggende medlemmer:

  • BDIH (Tyskland).
  • Cosmebio og Ecocert SAS (Frankrike).
  • ICEA (Italia).
  • Soil Association (UK).
  • Bioforum (Belgia).

De ble alle samlet i AISBL (internasjonal organisasjon med base i Brussel) for å sette felles minimumskrav til sertifisering av organisk og naturlig kosmetikk.

COSMOS omfatter prinsippene for Ecocert:

  • Fremme bruk av ingredienser fra økologisk landbruk.
  • Bruk prosess produksjon og prosessering miljømessig og menneskers helse.
  • Integrere og utvikle konseptet med “grønn kjemi”.

gavekort

Kjøp et gavekort til noen som fortjener det!

Du velger selv hvilken verdi gavekortene skal ha og hvordan den heldige skal motta gavekortet.

Gavekortet er gyldig i x dager.